Dezerty

Broskyňový sen

Jemný, lahodný, chutný koláčik je tento broskyňový sen. Inšpiroval ma jeden recept na internete, ktorý som ale pretvorila na naše potreby bez lepku a bez mliečnych výrobkov. A samozrejme množstvo cukru či množstvá som poupravila pre vlastné potreby. 

Broskyňový sen

Vytlač recept
Porcie: 12 Čas pripravy: 1 hodina

Ingrediencie

  • Na korpus:
  • 80 g Jizerky univerzal
  • 1 čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 40 g kryštáľového cukru
  • 3 vajcia
  • Na broskyňovú plnku:
  • 1 veľký broskyňový kompót
  • 1 bezlepkový vanilkový puding
  • 1 sáčok tortovej bezfarebnej želatiny
  • 50 ml vody
  • 100 g Alsan maslo
  • dve polievkové lyžice kryštáľového cukru
  • na šľahačku:
  • 1 konzerva minimálne 60% kokosového mlieka, (na noc v chladničke)
  • 3 lyžice práškového cukru

Postup

1

Vajcia si vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme pomaly ostatné ingrediencie. (prášok do pečiva vždy starostlivo rozmiešame s múkou)

2

Cesto si vylejeme do pripravenej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme cca 15-18 minút v rúre na 180 °C. Cesto je také pekne jemne zlatisté keď je hotové.

3

Keď korpus vychladne, jemne stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime do tortovej formy.

4

Broskyne z kompótu si nakrájame na menšie kocky.

5

Šťavu z broskýň rozdelíme na dve časti. V jednej vymiešame puding s cca 2 lyžicami cukru a druhú dáme variť spolu s 50 ml vody a Alsanom. Pridáme hneď aj želatinu v prášku a veľmi dobre rozmiešame. Privedieme do varu a pridáme nakrájané broskyne. Netreba sa zľaknúť, tie broskyne ochladia zmes so želatinou a preto sa môžu urobiť akoby hrudky. Treba len pekne miešať, želatina sa v teple rozpúšťa. Pridáme zarobený puding a miešame cca 1 minútu, až celá zmes s broskyňami poriadne nezhustne. Ešte takú horúcu ju môžeme naliať na korpus a zarovnať kraje.

6

Koláčik dáme zachladnúť.

7

Na vychladený koláč nanesieme vrstvu kokosovej šľahačky.

8

Tú si pripravíme tak, že z konzervy minimálne 60% kokosového mlieka, ktorú sme mali celú noc v chladničke, vyberieme len zatuhnutú časť. Voda ostane naspodku, tú nepoužijeme. Do kokosovej šľahačky pridáme 3 lyžice práškového cukru a rozšľaháme ju.

9

Natrieme ňou tortu a dáme ju ešte zachladiť. Len zachladená kokosová šľahačka drží tak dobre.

10

Môžeme ozdobiť kakaom.

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).