Jemný, lahodný, chutný koláčik je tento broskyňový sen. Inšpiroval ma jeden recept na internete, ktorý som ale pretvorila na naše potreby bez lepku a bez mliečnych výrobkov. A samozrejme množstvo cukru či množstvá som poupravila pre vlastné potreby.
Broskyňový sen
Vytlač receptIngrediencie
- Na korpus:
- 80 g Jizerky univerzal
- 1 čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
- štipka soli
- 40 g kryštáľového cukru
- 3 vajcia
- Na broskyňovú plnku:
- 1 veľký broskyňový kompót
- 1 bezlepkový vanilkový puding
- 1 sáčok tortovej bezfarebnej želatiny
- 50 ml vody
- 100 g Alsan maslo
- dve polievkové lyžice kryštáľového cukru
- na šľahačku:
- 1 konzerva minimálne 60% kokosového mlieka, (na noc v chladničke)
- 3 lyžice práškového cukru
Postup
Vajcia si vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme pomaly ostatné ingrediencie. (prášok do pečiva vždy starostlivo rozmiešame s múkou)
Cesto si vylejeme do pripravenej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme cca 15-18 minút v rúre na 180 °C. Cesto je také pekne jemne zlatisté keď je hotové.
Keď korpus vychladne, jemne stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime do tortovej formy.
Broskyne z kompótu si nakrájame na menšie kocky.
Šťavu z broskýň rozdelíme na dve časti. V jednej vymiešame puding s cca 2 lyžicami cukru a druhú dáme variť spolu s 50 ml vody a Alsanom. Pridáme hneď aj želatinu v prášku a veľmi dobre rozmiešame. Privedieme do varu a pridáme nakrájané broskyne. Netreba sa zľaknúť, tie broskyne ochladia zmes so želatinou a preto sa môžu urobiť akoby hrudky. Treba len pekne miešať, želatina sa v teple rozpúšťa. Pridáme zarobený puding a miešame cca 1 minútu, až celá zmes s broskyňami poriadne nezhustne. Ešte takú horúcu ju môžeme naliať na korpus a zarovnať kraje.
Koláčik dáme zachladnúť.
Na vychladený koláč nanesieme vrstvu kokosovej šľahačky.
Tú si pripravíme tak, že z konzervy minimálne 60% kokosového mlieka, ktorú sme mali celú noc v chladničke, vyberieme len zatuhnutú časť. Voda ostane naspodku, tú nepoužijeme. Do kokosovej šľahačky pridáme 3 lyžice práškového cukru a rozšľaháme ju.
Natrieme ňou tortu a dáme ju ešte zachladiť. Len zachladená kokosová šľahačka drží tak dobre.
Môžeme ozdobiť kakaom.