Bezlepkovo bezmliečne parené buchty
Vytlač receptIngrediencie
- 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B
- 400 ml vlažnej, alebo troška teplejšej vody
- 1 vajce
- 1 kávová lyžička soli
- 3 ČL kryštáľového cukru
- 2 PL oleja
- 30 g čerstvého droždia
Postup
Do pohára prelejeme cca 150 ml vody (z už odmeranej), dobre v ňom rozmiešame kvasnice, pridáme cukor a lyžičku múky, dobre premiešame a prikryjeme.
Počkáme cca 5-10 minút, kým vzíde kvások. Múku nasypeme do misky, zamiešame soľ, pridáme vajce, vzídený kvások, miešame a pridáme vodu čo nám zostala, olej. Vypracujeme cesto s metličkami na to určenými, potom ho ešte domiesime rukami. Necháme kysnúť prikryté utierkou alebo fóliou na teplejšom mieste cca 45 minút. Preložíme cesto na trochu pomúčenú dosku, napríklad ryžovou múkou.
Jemne chvíľu vypracujeme. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 0,5 -1 cm, vykrajujeme širokým pohárom kruhy, alebo štvorce.
Môžeme ich naplniť lekvárom, alebo aj tabličkami bezmliečnej čokolády.
Taštičky vytvarujeme do tvaru buchiet. Pripravené buchty ešte necháme podkysnúť cca 10 minút pod utierkou, ale vykysnú aj len tak položené na doske, kým sa prvá várka doparí.
Parák natrieme olejom, aby sa buchty neprilepili, taktiež buchty natrieme olejom a paríme cca 10-15 minút podľa veľkosti. Tie väčšie 15, malé 10-12.
Posypať si ich zvykneme kakaom, grankom, alebo makom. Kto môže pridá si roztopené maslo, ale nie je to vôbec potrebné, prípadne dá sa použiť Ghee, alebo Alsan Bio maslo.
Dá sa použiť aj troška vriacej vody na posýpku. Sú i tak výborné.