Dezerty

Bezlepkovo bezmliečne parené buchty

Bezlepkovo bezmliečne parené buchty

Vytlač recept
Porcie: cca 20 Čas pripravy: 1 a 1/4 hodiny

Ingrediencie

  • 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B
  • 400 ml vlažnej, alebo troška teplejšej vody
  • 1 vajce
  • 1 malá ČL soli
  • 3 ČL kryštáľového cukru
  • 2 PL oleja
  • 21 g čerstvého droždia

Postup

1

Do pohára prelejeme cca 150 ml vody (z už odmeranej), dobre v ňom rozmiešame kvasnice, pridáme cukor a lyžičku múky, dobre premiešame a prikryjeme. Počkáme cca 5-10 minút, kým vzíde kvások. Múku nasypeme do misky, zamiešame soľ, pridáme vajce, vzídený kvások, miešame a pridáme vodu čo nám zostala, olej. Vypracujeme cesto s metličkami na to určenými, potom ho ešte domiesime rukami. Necháme kysnúť prikryté utierkou na teplejšom mieste cca 45 minút. Preložíme cesto a dosku a NEMÚČIME. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 0,5 cm, vykrajujeme širokým pohárom kruhy, alebo štvorce.

2

Môžeme ich naplniť lekvárom, alebo aj tabličkami bezmliečnej čokolády. Taštičky vytvarujeme do tvaru buchiet. Pripravené buchty ešte necháme podkysnúť cca 10 minút pod utierkou.

3

Parák natrieme olejom, aby sa buchty nepripiekli a paríme cca 10 minút podľa veľkosti. Posypať si ich zvykneme kakaom, grankom, alebo makom. Kto môže pridá si roztopené maslo, ale nie je to vôbec potrebné, prípadne dá sa použiť Ghee, alebo Alsan Bio maslo.

4

Dá sa použiť aj troška vriacej vody na posýpku. Sú i tak výborné.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).