Dezerty

Bezlepkovo bezmliečne parené buchty

Bezlepkovo bezmliečne parené buchty

Vytlač recept
Porcie: cca 20 Čas pripravy: 1 a 1/4 hodiny

Ingrediencie

  • 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B
  • 400 ml vlažnej, alebo troška teplejšej vody
  • 1 vajce
  • 1 kávová lyžička soli
  • 3 ČL kryštáľového cukru
  • 2 PL oleja
  • 30 g čerstvého droždia

Postup

1

Do pohára prelejeme cca 150 ml vody (z už odmeranej), dobre v ňom rozmiešame kvasnice, pridáme cukor a lyžičku múky, dobre premiešame a prikryjeme.

2

Počkáme cca 5-10 minút, kým vzíde kvások. Múku nasypeme do misky, zamiešame soľ, pridáme vajce, vzídený kvások, miešame a pridáme vodu čo nám zostala, olej. Vypracujeme cesto s metličkami na to určenými, potom ho ešte domiesime rukami. Necháme kysnúť prikryté utierkou alebo fóliou na teplejšom mieste cca 45 minút. Preložíme cesto na trochu pomúčenú dosku, napríklad ryžovou múkou.

3

Jemne chvíľu vypracujeme. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 0,5 -1 cm, vykrajujeme širokým pohárom kruhy, alebo štvorce.

4

Môžeme ich naplniť lekvárom, alebo aj tabličkami bezmliečnej čokolády.

5

Taštičky vytvarujeme do tvaru buchiet. Pripravené buchty ešte necháme podkysnúť cca 10 minút pod utierkou, ale vykysnú aj len tak položené na doske, kým sa prvá várka doparí.

6

Parák natrieme olejom, aby sa buchty neprilepili, taktiež buchty natrieme olejom a paríme cca 10-15 minút podľa veľkosti. Tie väčšie 15, malé 10-12.

7

Posypať si ich zvykneme kakaom, grankom, alebo makom. Kto môže pridá si roztopené maslo, ale nie je to vôbec potrebné, prípadne dá sa použiť Ghee, alebo Alsan Bio maslo.

8

Dá sa použiť aj troška vriacej vody na posýpku. Sú i tak výborné.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).