Dezerty

Nahá čokoládová torta

Výborná, chuťovo lahodná čokoládová torta bez lepku a bez mliečnych výrobkov. Vynikajúca v kombinácii s ovocím. Na dozdobenie môžete použiť čokoľvek čo máte radi :-).

Nahá čokoládová torta

Vytlač recept
Porcie: 8 Čas pripravy: 2,5

Ingrediencie

  • Korpus:
  • 200 g kryštáľový cukor (kokosový alebo trstinový)
  • 4 vajcia
  • 200 g bezlepková múka Schar mix B
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl kokosového oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • Plnka:
  • Čučoriedkový džem
  • 2 čokoládové bezlepkové pudingy
  • 1/2 litra kokosového mlieka 5%
  • 70 g práškového cukru
  • 1 čokoláda na varenie – 100 g – ja kupujem vegánsku, kde je pridané ryžové mlieko
  • 50 g ghee masla
  • Ganache poleva:
  • 50 ml kokosové mlieko 60% z bio obchodu
  • 100 g bezmliečna čokoláda

Postup

1

Korpus: Vyšľaháme si žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom dopenista. Pomaly pridáme olej, vodu, a múku do ktorej sme predtým dobre zamiešali prášok do pečiva a štipku soli. Vyšľaháme si bielka a pridáme do cesta. Pečieme v olejom a múkou vysypanej tortovej forme s priemerom cca 20 cm. Pečieme cca 35-40 minút, záleží od rúry. Či je cesto hotové spoznáme keď pichneme do stredu špajlou a na nej sa nič neprichytí, vieme že je hotové. Keď vychladne odrežeme hornú vypuklú časť, a ostatné prerežeme na 3 rovnaké časti.

2

Plnka: V pol litri mlieka si uvaríme oba pudingy. Časť mlieka si odlejeme, kde dobre vymiešame prášok, pridáme polku cukru. Do ostatného už vriaceho mlieka pridáme zmes. Chvíľku varíme, max 1 minútu a dobre miešame aby sa neurobili hrudky, puding je totiž hustejší ako normálne. Necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu, tú tiež necháme vychladnúť. Ghee maslo s druhou polkou cukru si vymiešame. Keď sú puding aj čokoláda vychladnuté, všetko spojíme do jedného krému a dobre premiešame.

3

Najprv na spodné cesto nanesieme tenkú vrstvu džemu, potom tretinu plnky. A takto ideme každý jeden kus korpusu.

4

Ganache čokoládu rozpustím v 50 ml kokosového mlieka a počkám kým vychladne, ale zároveň, dá sa ešte liať.

5

Na vrch a okolo tortičky dozdobíte podľa vlastného gusta.

6

Tip: torta je absolútne fantastická a môžeme i ju ešte vylepšiť mrazeným ovocím.

7

Napríklad čučoriedky, maliny, černice si umyjeme, osušíme a dáme po 1 vrstve zamraziť.

8

Na každú vrstvu pudingu dáme potom zamrazené ovocie a plníme ďalej. Torta je úžasná a veľmi osviežujúca

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).