Výborná chlebová placka, vhodná len tak na raňajky, alebo k polievke, ku gulášu, šalátu napríklad 🙂
Bezlepková focaccia
Vytlač receptIngrediencie
- 350 g múky Schär Mix B
- 1 menšia PL soli
- 270 ml trocha teplejšej vody
- 30 ml olivového oleja (do cesta)
- 1 ČL kryštáľového cukru
- 21 g čerstvého droždia
- olivový olej na potretie plechu a potretie cesta pred pečením
Postup
Odoberieme z odmeranej vody do pohára cca 1 deci, rozdrvíme a dobre v nej zamiešame droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky (všetko už z navážených surovín). Dobre zamiešame, prikryjeme a počkáme cca 5 minút, kým kvások začne pracovať.
Do múky primiešame soľ, v strede vyhĺbime jamku, do nej nalejeme vzídený kvások plus zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hebké cesto, cca 5 minút.
Naolejujeme si trocha misku, preložíme do nej cesto, prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme vykysnúť na teplom (nie horúcom ani chladnom) mieste cca 1 hodinu.
Po vykysnutí preložíme cesto na plech s papierom na pečenie, ktorý naolejujeme. Prstami (kľudne s troškou oleja) cesto ponaťahujeme do všetkých strán, cca na hrúbku 1,5 cm. Urobíme do neho "ďubky", na celé cesto zase nalejeme troška olivového oleja a do dierok jemne zatlačíme celé, alebo prekrojené olivy, cherry rajčiny na polky, alebo rozmarín či iné bylinky, zeleninu, alebo prelisovaný či nasekaný cesnak.
Pečieme cca 22 minút vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C dozlatova. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť.