Raňajky

Talianska focaccia

Výborná chlebová placka, vhodná len tak na raňajky, alebo k polievke, ku gulášu, šalátu napríklad 🙂

Bezlepková focaccia

Vytlač recept
Porcie: 1 menší plech Čas pripravy: 1 a 1/2 hodiny

Ingrediencie

  • 350 g múky Schär Mix B
  • 1 menšia PL soli
  • 270 ml trocha teplejšej vody
  • 30 ml olivového oleja (do cesta)
  • 1 ČL kryštáľového cukru
  • 21 g čerstvého droždia
  • olivový olej na potretie plechu a potretie cesta pred pečením

Postup

1

Odoberieme z odmeranej vody do pohára cca 1 deci, rozdrvíme a dobre v nej zamiešame droždie, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky (všetko už z navážených surovín). Dobre zamiešame, prikryjeme a počkáme cca 5 minút, kým kvások začne pracovať.

2

Do múky primiešame soľ, v strede vyhĺbime jamku, do nej nalejeme vzídený kvások plus zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hebké cesto, cca 5 minút.

3

Naolejujeme si trocha misku, preložíme do nej cesto, prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme vykysnúť na teplom (nie horúcom ani chladnom) mieste cca 1 hodinu.

4

Po vykysnutí preložíme cesto na plech s papierom na pečenie, ktorý naolejujeme. Prstami (kľudne s troškou oleja) cesto ponaťahujeme do všetkých strán, cca na hrúbku 1,5 cm. Urobíme do neho "ďubky", na celé cesto zase nalejeme troška olivového oleja a do dierok jemne zatlačíme celé, alebo prekrojené olivy, cherry rajčiny na polky, alebo rozmarín či iné bylinky, zeleninu, alebo prelisovaný či nasekaný cesnak.

5

Pečieme cca 22 minút vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C dozlatova. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).