Dezerty

Bezlepkové a bezlaktózové vanilkové rohlíčky

Toto je recept, ktorý odpradávna robí moja mama. Jediné, čo som vymenila je múka a namiesto masla použijem Alsan Bio, aby boli rohlíčky bezlepkové a bezlaktózové. Sú stále výborné, a keďže sú bez vajec, môže ich pokojne aj môj syn.

Bezlepkové a bezlaktózové vanilkové rohlíčky

Vytlač recept
Porcie: cca 37 Čas pripravy: 40 minút

Ingrediencie

  • 200 g maslo Alsan Bio
  • 250 g bezlepková múka Schär Mix B, alebo Jizerka univerzal, alebo Cake Mix Liana
  • 120 g mleté vlašské orechy
  • štipka soli
  • 70 g práškový cukor
  • na posýpanie:
  • cca 4 kopcovitejšie lyžice práškového cukru
  • 1/2 - 1 vanilkového cukru

Postup

1

Zmäknuté, ale nie roztopené maslo zmiešame s práškovým cukrom, pridáme pomleté orechy, štipku soli a na záver múku.

2

Vypracujeme kompaktné cesto. Pravdepodobne je mäkšie, ako by sme pri vytváraní rohlíčkov potrebovali, tak ho rozdelíme napr. na 3 menšie časti a dáme zatuhnúť do chladničky. Napr. na 30 minút. Potom sa nám s ním bude lepšie robiť.

3

Na plech tvarujeme rohlíčky, menšie, alebo väčšie, každý podľa chuti.

4

Takých väčších nám z tejto dávky vyšlo 37 ks, keď robíme menšie, vyjde ich 70 ks.

5

Odporúčam však robiť rovno dvojitú dávku. Zjedia sa, verte mi, ihneď :-D.

6

Bezlepkové vanilkové rohlíčky pečieme cca 5-6 minút (podľa rúry) vo vyhriatej rúre na 180 °C.

7

Necháme ich troška vychladnúť na plechu, potom sa nám nepolámu. Vychladnuté ich obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).