Čokoládový bezlepkový vegan cheesecake

Myslela som si, že cheesecake už jesť nikdy nebudem. Až som raz jedla jeden výborný vegánsky koláčik v nemenovanom kníhkupectve a pýtala som sa, z čoho je to vnútro. Vraj z tofu. Hmm. Najprv ma napadlo, že sója nie je ideálna náhrada pri intoleranciách, je to alergén, niektorí ľudia ju nemôžu jesť, preto ju v receptoch vôbec nepoužívam.
Ale koláčik ma stále veľmi lákal.
Do receptu teda ide tofu, ale nie len tak hocijaké, ale silken tofu. Je oveľa jemnejšie.
A tak začalo testovanie. Koláčik je bezlepkový, bezlaktózový, vegánsky a dokonca nepečený.
Recept je veľmi jednoduchý, jedine čo budete potrebovať je čas na chladenie.

Čokoládový vegan cheesecake

Vytlač recept
Porcie: 1 menší koláč Čas pripravy: 2 hodiny

Ingrediencie

  • Na korpus:
  • 3/4 šálky odkôstkovaných sušených datlí
  • 3/4 šálky lieskových orieškov + za hrsť na posypanie, alebo lúpaných mandlí
  • Na plnku:
  • 4 balenia Silken tofu po 125 g - 500 g
  • 200 g bezmliečnej čokolády - buď s kokosovým alebo ryžovým mliekom, alebo tmavá čokoláda (vtedy bude treba viac osladiť)
  • 1 polievková lyžice kokosového oleja
  • 4 kopcovitejšie polievkové lyžice krémového arašidového masla
  • 3-4 polievkové lyžice javorového sirupu

Postup

1

Korpus:

2

Sušené datle si na chvíľu namočíme do vody.

3

Lieskové oriešky si opečieme na panvici, ošúpeme veľmi jednoducho trením v útierke. Nemusia byť 100% ošúpané, chutia rovnako :-). Za hrsť ošúpaných orieškov si odložíme bokom.

4

Odkvapkané datle s orechami vymixujeme na lepkavú hmotu.

5

Tortovú formu s priemerom cca 18 cm si na spodok vyložíme papierom na pečenie. Zmes z datlí a orieškov vytlačíme na spodok formu, po bokoch môžeme troška vyššie, aby lepšie držala krém.

6

Plnka:

7

Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom. Necháme vychladnúť.

8

Silken tofu si dobre odkvapkáme, a spolu s roztopenou vychladnutou čokoládou, arašidovým maslom a javorovým sirupom ju v blenderi alebo ponorným mixérom dobre vymixujeme na hladký krém.

9

Dosladenie si prispôsobte podľa seba. Záleží totiž, akú čokoládu použijeme.

10

Krém vylejeme na korpus a necháme zachladiť. Cheesecake sa môže dať na hodinku/dve do mrazničky aby dobre zatuhol, ale pred podávaním je lepšie ho dať na chvíľu von, aby to nebol mrazený koláč, i keď chutí dobre aj ako zmrzlina :-D. Pred podávaním posypeme po okraji troškou nasekaných ošúpaných lieskových orieškov.

intolerancia s chuťou

Kniha - Intolerancia s chuťou

Pripravte si skvelé jedlá bez lepku, laktózy aj mliečnej bielkoviny. Kniha vás prevedie receptami na každý deň, od raňajok, hlavných chodov, šalátov až po výborné dezerty. Recepty sú jednoduché na prípravu.

Viac informácii

Mohlo by sa vám tiež páčiť