Dezerty

Čokoládový bezlepkový vegan cheesecake

Myslela som si, že cheesecake už jesť nikdy nebudem. Až som raz jedla jeden výborný vegánsky koláčik v nemenovanom kníhkupectve a pýtala som sa, z čoho je to vnútro. Vraj z tofu. Hmm. Najprv ma napadlo, že sója nie je ideálna náhrada pri intoleranciách, je to alergén, niektorí ľudia ju nemôžu jesť, preto ju v receptoch vôbec nepoužívam.
Ale koláčik ma stále veľmi lákal.
Do receptu teda ide tofu, ale nie len tak hocijaké, ale silken tofu. Je oveľa jemnejšie.
A tak začalo testovanie. Koláčik je bezlepkový, bezlaktózový, vegánsky a dokonca nepečený.
Recept je veľmi jednoduchý, jedine čo budete potrebovať je čas na chladenie.

Čokoládový vegan cheesecake

Vytlač recept
Porcie: 1 menší koláč Čas pripravy: 2 hodiny

Ingrediencie

  • Na korpus:
  • 3/4 šálky odkôstkovaných sušených datlí
  • 3/4 šálky lieskových orieškov + za hrsť na posypanie, alebo lúpaných mandlí
  • Na plnku:
  • 4 balenia Silken tofu po 125 g - 500 g
  • 200 g bezmliečnej čokolády - buď s kokosovým alebo ryžovým mliekom, alebo tmavá čokoláda (vtedy bude treba viac osladiť)
  • 1 polievková lyžice kokosového oleja
  • 4 kopcovitejšie polievkové lyžice krémového arašidového masla
  • 3-4 polievkové lyžice javorového sirupu

Postup

1

Korpus:

2

Sušené datle si na chvíľu namočíme do vody.

3

Lieskové oriešky si opečieme na panvici, ošúpeme veľmi jednoducho trením v útierke. Nemusia byť 100% ošúpané, chutia rovnako :-). Za hrsť ošúpaných orieškov si odložíme bokom.

4

Odkvapkané datle s orechami vymixujeme na lepkavú hmotu.

5

Tortovú formu s priemerom cca 18 cm si na spodok vyložíme papierom na pečenie. Zmes z datlí a orieškov vytlačíme na spodok formu, po bokoch môžeme troška vyššie, aby lepšie držala krém.

6

Plnka:

7

Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom. Necháme vychladnúť.

8

Silken tofu si dobre odkvapkáme, a spolu s roztopenou vychladnutou čokoládou, arašidovým maslom a javorovým sirupom ju v blenderi alebo ponorným mixérom dobre vymixujeme na hladký krém.

9

Dosladenie si prispôsobte podľa seba. Záleží totiž, akú čokoládu použijeme.

10

Krém vylejeme na korpus a necháme zachladiť. Cheesecake sa môže dať na hodinku/dve do mrazničky aby dobre zatuhol, ale pred podávaním je lepšie ho dať na chvíľu von, aby to nebol mrazený koláč, i keď chutí dobre aj ako zmrzlina :-D. Pred podávaním posypeme po okraji troškou nasekaných ošúpaných lieskových orieškov.

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).