Dezerty

Nepečená ovocná želatinová torta

Výborná, ľahučká, zdravšia forma torty. Želatinová, nepečená a hlavne chutná 🙂

Nepečená ovocná želatinová torta

Vytlač recept
Porcie: cca 12

Ingrediencie

  • Na korpus: (použila som tortovú formu s priemerom 20 cm)
  • cca 100 g bezlepkových piškót (kto môže lepok, tak normálne piškoty, alebo zdravšie špaldové)
  • 1 konzerva zaváraných broskýň (väčšia)
  • 450 g sójovej smotany (mohol by byť aj hustejší kokosový jogurt)
  • 7 ks vanilkový (nie vanilínový) cukor (8 gramový), takže 56 g
  • Ovocie: jahody, maliny, čučoriedky, pitahaya, zavárané broskyne, mandarínky, čokoľvek čo máte radi
  • Na želatinu:
  • 1 liter vody
  • 5 a 1/2 balíčka tortového želé v prášku - spolu 55 g
  • 1/2 čerstvého pomaranča
  • 8 polievkových kopcovitejších lyžíc cukru (ochutnajte, každý podľa seba, niekomu sa môže zdať málo/veľa, nám stačilo)

Postup

1

Najprv si urobíme nepečenú tortu. Kruh z tortovej formy bez spodku položíme na rovný povrch, buď na tortový stojan, alebo nejakú servírovaciu podložku. Máme ho zavretý, akoby sme išli tortu piecť.

2

Do kruhu ukladáme na spodok piškoty, aj do dierok dávame rozpolené, alebo rozštvrtené.

3

Zavárané broskyne necháme veľmi dobre odkvapkať, nakrájame na drobné kocky a uložíme na vrstvu piškót.

4

Sójovú smotanu vyberieme z chladničky, zmiešame dobre s vanilkovým cukrom a natrieme polovicu na broskyne. Opäť dáme vrstvu piškót, vrstvu veľmi dobre odkvapkaných broskýň nakrájaných nadrobno a druhú polku smotany. Necháme zachladiť aspoň pol až hodinu v chladničke.

5

Po zachladení jemne zložíme formu.

6

Všetko ovocie ktoré použijeme čerstvé, umyjeme a veľmi dobre osušíme a zavárané necháme veľmi dobre odkvapkať. Tiež môžeme jemne osušiť.

7

Ja som nakrájala jahody na polky a "nalepila" som ich po celom obvode širšou stranou nadol.

8

Použila som aj väčší kruh, akurát tak, aby cca 1 milimeter presahoval jahody. V obchodoch sa dá kúpiť takýto kruh, ktorý sa môže zväčšovať a zmenšovať, alebo si vieme poradiť aj inak. Napríklad papierom na pečenie, keď formu jednoducho otvoríme a vznikne nám priestor okolo celej torty.

9

Keď položíme väčší kruh, po jeho vnútornom obvode môžeme "nalepiť" papier na pečenie, ktorý je vyšší ako torta, aby sme mohli pohodlne liať želatinu.

10

Tortu ozdobíme podľa želania, ja som použila maliny, čučoriedky, jahody, na plátky nakrájanú pitahayu (dračie vajce) a vykrojila hviezdičky, a broskyne. Toto všetko treba naukladať na vrch a keď chceme mať pekný vyčnievajúci stred, tam dáme ovocia trošku viac.

11

Želatinu uvaríme tak, že do vody nasypeme všetok prášok, cukor a vytlačíme šťavu z pomaranča. Dobre premiešame, dáme variť a za stáleho miešania privedieme k varu a necháme povariť cca 1 minútu.

12

Želatinu musíme nechať chvíľu vychladnúť, ale určite nie úplne, to by nám stuhla.

13

Zároveň nesmie byť príliš vriaca, keď ju lejeme dovnútra. Kruh si treba veľmi dobre pridržať a prvú mierne vychladnutú želatinu jemne naliať po bokoch formy, aby urobila taký "štupeľ" a nemohla nám potom vytekať po bokoch. Takto pomaly nalievame želatinu po bokoch, Ak je treba troška aj na ovocie, ak príliš rýchlo tuhne. Ak dolejeme celú želatinu, necháme pár minút postáť a odložíme do chladničky, najlepšie na celú noc, alebo niekoľko hodín.

14

PS: ak želatina príliš zatuhne a my sme ju ešte nestihli naliať, 1 krát ju môžeme ešte jemne prihriať aby sa dala liať. Pred podávaním už len z torty stiahneme papier na pečenie, alebo uvolníme ten väčší "kruh".

15

Dobrú chuť :-). Vaše Jeme zdravo

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).