Hlavné jedlá

Prirodzene bezlepková a bezlaktózová pizza z maslovej tekvice

Prirodzene bezlepková a bezlaktózová pizza z maslovej tekvice

Vytlač recept
Porcie: 2 pizze Čas pripravy: 1 a štvrť hodina

Ingrediencie

  • na pizzu:
  • 1 maslová tekvica
  • 1 polievková lyžica olivového oleja do cesta + troška na tekvicu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kávová lyžička soli
  • 3 vajcia (veľkosť M-L)
  • 100 g pohanková múka
  • 70 g čiroková múka
  • 30 g tapiokový škrob
  • (pokojne tieto tri múky môžete nahradiť jednou zmesovou múkou určenou na chlieb)
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • štipka čierneho korenia
  • Na rajčinový základ:
  • 1/2 konzervy lúpaných rajčín cca 200 ml
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • cca 1/2 polievkovej lyžice sušenej bazalky
  • na oblohu: podľa chuti
  • na foto je pár plátkov slaniny, cherry rajčiny na plátky, na ďalšiu sme dali šunku, pár malých kúskov slaniny, zopár šampiňonov a cherry rajčiny na plátky nakrájané.

Postup

1

Najprv upečieme tekvicu. Predhrejeme rúru na 200°C. Umyjeme, osušíme, odrežeme konce, prekrojíme napr. v polke, ošúpeme. Nakrájame na plátky, vydlabeme a nakrájame na kocky. Takto aspoň to robím ja, pokojne si nájdite svoj spôsob :-).

2

Kocky tekvice uložíme na plech, jemne polejeme olivovým olejom, jemne osolíme, mierne okoreníme a dobre poobalujeme v oleji.

3

Pečieme cca 35 minút.

4

Necháme trocha vychladnúť, vymixujeme.

5

Do vymixovanej alebo roztlačenej tekvice pridáme vajcia, dobre premiešame, pridáme prelisovaný cesnak, olivový olej, do múk pridáme soľ a sódu bikarbónu, pridáme do cesta, mierne okoreníme, dobre premiešame.

6

Z hotovej zmesi polku lyžicou rozotrieme na plech s papierom na pečenie, ak sa zmestia, tak obe pizze na jeden plech.

7

Pečieme cca 12-15 minút na 200 °C.

8

Upečený korpus vyberieme, natrieme zmesou na rajčinový základ a poukladáme oblohu podľa chuti.

9

Ja som na jednu pizzu dala plátky oravskej slaniny a cherry rajčiny, na druhú som dala šunku, maličké kúsky slaniny, pár šampiňonov na plátky nakrájaných a cherry rajčiny.

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).