Dezerty

Špaldové pečené plnené šišky s ovocím preliate čokoládou

Pozor, toto ale nie sú bezlepkové šišky, sú špaldové.
Na bezlepkové pečené sa chystám čoskoro. Mám recept na vyprážané, ale musím ich upiecť v rúre skôr, než vám ich odporučím :-).

Špaldové pečené plnené šišky s ovocím preliate čokoládou

Vytlač recept
Porcie: 4-5 špízov Čas pripravy: 1 a 3/4 hodiny

Ingrediencie

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 125 ml ryžového alebo iného rastlinného mlieka
  • 1/4 kávovej lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 21 g kvasnice
  • 1 ČL kryštáľový cukor
  • 1 PL olej
  • 75 g v šupke uvarený zemiak
  • kúsok Alsan bio - na potretie pred pečením
  • na zdobenie: jahody, cca 30 g bezmliečnej čokolády s 1 čl kokosového oleja

Postup

1

Zemiaky je najlepšie uvariť deň vopred, skráti to dobu prípravy. Uvaríme v šupke v slanej vode.

2

Vychladnutý zemiak najemno nastrúhame.

3

Do veľmi mierne ohriateho mlieka rozmelníme rukami kvasnice, pridáme cukor a z odváženej múky 1 čajovú lyžičku múky. Premiešame a necháme bokom cca 5 minút.

4

Do múky primiešame soľ, postrúhané zemiaky, pomaly primiešavame vzídený kvások, pridáme vajce, olej.

5

Vypracujeme hladké cesto. Môže sa lepiť.

6

Necháme vykysnúť v utierkou alebo fóliou prikrytej nádobe cca 1 hodinu.

7

Po hodine kysnutia preložíme na pomúčenú dosku, aj zvrchu pomúčime, jemne vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Vykrajujeme menšie kolieska, buď vykrajovačkou, alebo pokojne užším pohárom.

8

Môj pohár mal priemer málinko cez 4 cm.

9

Necháme ešte na prikrytom plechu podkysnúť cca 15 minút a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 15 minút.

10

Plníme napríklad marhuľovým džemom, čokoládovo-orieškovou nátierkou, alebo jeme len tak.

11

Na špajle napichujeme naplnené šišky na striedačku s jahodami a prelejeme čokoládou.

12

PS: Šišky môžeme pokojne vypražiť v rozohriatom oleji, vtedy vždy dáme do oleja spodnou stranou navrch a vyprážame z oboch strán.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).