Dezerty

Bezlepkové mrkvové tortičky plnené čokoládovým krémom s malinami

Mám rada zeleninové dezerty. Väčšinou sú ľahunké, jemné, chutné a človek má pocit, že je niečo zdravšie ako napríklad klasický krémeš. I keď teda, krémešom tiež nepohrdnem :-D. Ale tieto tortičky potešia vaše chuťové poháriky, sú prirodzene bezlepkové aj prirodzene bezlaktózové (aj bez mliečnej bielkoviny) a skutočne ľahunké.
Na tortičky som použila prirodzene bezlepkovú mandľovú múku.
Verte mi, že sú veľmi jednoduché na prípravu :-).

Bezlepkové mrkvové tortičky plnené čokoládovým krémom s malinami

Vytlač recept
Porcie: cca 6 Čas pripravy: 40 minút

Ingrediencie

  • Na korpus:
  • 5 vajec
  • 100 g mandľová múka
  • 100 g hnedého cukru /kokosového alebo iného cukru
  • 200 g najemno postrúhaná mrkva
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/3 kávovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 malá čajová lyžička sušenej pomarančovej kôry/ak by som mala bio pomaranč, nastrúham ho
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • Na krém:
  • 1 ryžový čokoládový/kakaový puding, alebo bezlepkový čokoládový puding
  • 300 ml redšieho kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 60 g bezmliečnej čokolády na varenie
  • Maliny na vrch tortičiek.

Postup

1

Vyšľaháme bielka.

2

Spojíme a premiešame suché ingrediencie, mandlovú múku, škoricu, pomarančovú kôru, muškátový oriešok, sódu bikarbónu.

3

Vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme suché ingrediencie a najemno postrúhanú mrkvu.

4

Do zmesi jemne premiešame vyšľahané bielka.

5

Dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie, (my sme mali plech veľkosti 35x43 cm a môže byť aj menší), do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 12 minút.

6

Počas toho ako sa nám pečie korpus si pripravíme krém.

7

Kokosové mlieko rozdelíme na 2 časti, 200 ml dáme zovrieť, v 100 ml veľmi dobre rozmiešame puding, pridáme 1 lyžicu cukru.

8

Keď mlieko zovrie, stíšime oheň a pomaly za stáleho miešania prilievame zmes s pudingom. Pridáme aj čokoládu, tá sa roztopí a stále miešame. Až kým puding poriadne nezhustne. Necháme ho troška vychladnúť.

9

Korpus necháme tiež chvíľu vychladnúť a potom napríklad pohárom s tenkým okrajom vykrajujeme kolieska. Cesto

10

sa môže zo spodu troška lepiť, ale veľmi jednoducho si môžeme pomôcť nožíkom, alebo ostrou podberačkou.

11

Na každé koliesko dáme lyžicu pudingového krému, trošku rozotrieme. Na vrch môžeme troška menej a položíme umyté a osušené maliny.

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).