Dezerty

Bezlepkové šišky donuty

Šišky donuty

Vytlač recept
Čas pripravy: 1 a 3/4 hodiny

Ingrediencie

  • 500 g múky Schär Mix B
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • 200 ml teplejšieho ryžového, kokosového alebo iného rastlinného mlieka
  • 2 vajcia
  • 50 ml rumu (ak nechceme dať alkohol, pridáme 50 ml rastlinného mlieka
  • 42 g kvasnice - 1 kocka
  • 150 g v šupke v slanej vode uvarené a postrúhané zemiaky
  • 1 polievková lyžica kryštáľového cukru
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Voliteľné na donuty: bezmliečna čokoláda cca 100 g
  • posýpka, oriešky
  • Voliteľné na šišky - džem, snehová pena

Postup

1

Do múky primiešame soľ.

2

Do pohára odlejeme trošku mlieka, cca 1 dcl. Rukami do neho rozmelníme kvasnice, pridáme cukor a 1 lyžičku z naváženej múky. Dobre premiešame, aby sa rozpustili kvasnice. Pohár prikryjeme a nechame odstáť cca 5-10 minút.

3

Do múky nastrúhame najemno ošúpané uvarené zemiaky, pridáme 2 vajcia, vylejeme mlieko čo nám zostalo a olej, alkohol, prilejeme vzídený kvások a vypracujeme cesto. My používame aj nádstavec na mixér, ktorý je určený na cesto a po vyhnetení ešte dorobíme cesto rukami. Ak sa nám zdá príliš tuhé či suché, pridáme troška mlieka. Malo by byť pekné hladké.

4

Pomúčime dosku, jemne môžeme aj cesto trošku poprášiť múkou nech sa nelepí a vyvalkáme ho na hrúbku cca 1 cm.

5

Vykrajujeme kolieska, a ak chceme donuty, vykrojíme ešte v strede dierku cca 1 - 1,5 cm. Ak nemáme vykrajovátko, môžeme použiť aj pohár ale najlepšie s tenkým okrajom.

6

Vykrojené kolieska poukladáme napríklad na plech vyložený papierom na pečenie a prikryjeme fóliou, alebo útierkou a necháme na teplejšom mieste vykysnúť cca 1 hodinu.

7

V hrnci zohrejeme olej a do zohriateho oleja položíme šišky a donuty vrchnou stranou na spodok. Vyprážame cca 2-3 minúty dozlatova a potom otočíme a tiež vypražíme dozlatova. Šišky a donuty ukladáme do nádoby so servítkami, aby vysali prebytočný tuk. Ak chceme dať na šišky navrch ešte džem, môžeme prehĺbiť v strede šišky malú dierku ešte na začiatku, pred kysnutím. Po upečení zostane malá priehlbinka a tú môžeme naplniť džemom, alebo nugátovým krémom, alebo snehovou penou.

8

Taktiež môžeme šišky naplniť vo vnútri. Ja to napríklad robím klasickou striekačkou, aby som si nemusela špiniť plniace vrecko :-).

9

Donuty môžeme namočiť do roztopenej čokolády a posypať jedlým zdobením, podľa chuti napríklad aj nakrájanými orieškami.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).