K vínu, alebo len tak na chrumkanie. Variácie si môžete kľudne prispôsobiť, pridať pokojne aj nejaké bylinky :-).
Cuketovo-pohankové krekry
Vytlač receptIngrediencie
- 350 g cukety
- 200 g pohankovej múky
- 200 g Jizerky
- 1 bezlepkový prášok do pečiva
- cca 1 čajová lyžička soli (ale opatrne)
- mleté čierne korenie
- cca 10 strúčikov cesnaku
- 200 g Alsan maslo
- voliteľné bylinky, napríklad bazalka, tymián
- 2 žĺtky na potretie spolu s celou rascou, makom, alebo sezamom
Postup
1
Cukete odrežeme kraje, umyjeme ju a nastrúhame najemno. Nešúpeme.
2
Nastrúhanú cuketu vyžmýkame.
3
Do zmäknutého Alsan masla pridáme múku (do nej sme primiešali predtým soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, prášok do pečiva), cuketu, prelisovaný cesnak, prípadne bylinky.
4
Vypracujeme cesto, ktoré dáme zatuhnúť do chladničky na pol hodinku až hodinku.
5
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto o hrúbky cca 4 mm. Vykrajujeme tvary podľa želania, ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potierame ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme celou rascou, sezamom, alebo makom.
6
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 10 minút.