Dezerty

Pudingový koláčik s ovocím

Kráľ medzi bezlepkovo-bezmliečnymi koláčikmi. Je veľmi jemný, lahodný a chutný :-). 

Pudingový koláčik s ovocím

Vytlač recept
Porcie: 1 plech Čas pripravy: 1 hodina

Ingrediencie

  • 140 g múky Schär Mix B a 60 g pšenovej múky
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 190 g trstinového cukru, kokosového (alebo aký máte doma)
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl kokosového alebo iného oleja v tekutej forme (stačí ho pár sekúnd prihriať hneď sa roztopí)
  • Na polevu:
  • 1 bezlepkový čokoládový puding
  • 1/2 litra kokosového/ryžového mlieka (riedkeho, nie z konzervy) - alebo si pozrite posledný odkaz v postupe na tento recept
  • Na želatinu:
  • 3 malé balíčky želatiny
  • 4 lyžice cukru
  • Ovocie: podľa chuti maliny, jahody, čučoriedky, kiwi, mandarinky, broskyne

Postup

1

Vajcia rozdelíme, z bielkov vyšľaháme sneh a žĺtky dobre vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme olej a vodu, vymiešame, pridáme múky, do ktorých sme predtým dobre primiešali prášok do pečiva a štipku soli.

2

Nakoniec veľmi jemne primiešame vyšľahaný sneh.

3

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 10-15 minút vo vyššom plechu, veľkosti cca 35x25 cm, vystlanom (len zo spodu) papierom na pečenie.

4

Či je cesto hotové, zistíme, keď do neho v strede pichneme špajlou. Ak sa na ňu nič neprichytí, cesto je hotové.

5

Ale väčšinou to vidíme už na pohľad, že získa peknú zlatavú farbu. Je pomerne tenké, takže je rýchlo hotové. Cca 10-15 minút podľa trúby.

6

Korpus necháme troška vychladnúť.

7

Uvaríme si podľa návodu na obale puding z kokosového mlieka, ale pridáme pokojne aj o polovicu menej cukru, pretože niektoré rastlinné mlieka sú prirodzene sladšie, takže netreba potom pridávať veľa cukru.

8

Na mierne vychladnutý korpus vylejeme horúci puding, rovnomerne ho rozotrieme.

9

Poukladáme naň ovocie podľa chuti, jahody, kiwi, mandarinky, alebo broskyne, maliny, čučoriedky. Mandarinky a broskyne je lepšie použiť zavárané.

10

Nakoniec navrch nalejeme tortovú želatinu.

11

Tú si pripravíme podľa návodu, želatína je veľmi rýchlo a jednoducho pripravená.

12

Treba počkať kým trošku vychladne, ale nie veľmi, lebo potom sa nedá liať. Ak by vám príliš ztuhla, opäť ju jemne prihrejte. Nalejte rovnomerne na ovocie, najlepšie naberačkou a tak starostlivo, aby sa nám neporušil poding. O pár sekúnd zatuhne.

13

PS: po nejakom čase som začala robiť tento koláč na väčšom plechu. Stačilo, že bol korpus aj tenší, ale pridala som potom pudingovú vrstvu. Použila som 2 pudingy v 800 ml mlieka, namiesto jedného v 500 ml. Cukru ide do pudingu cca 3 polievkové lyžice.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).