Bezlepkové medovníky (mäkučké)

Môj manžel vždy pred Vianocami spomínal, že si prosí medovníky, „ale také mäkké“… 😀 Od istého roku už to hovoriť nemusí, každý rok totiž pečiem ten istý úžasný recept, kde medovníčky sú naozaj mäkučké ako obláčik a veľmi chutné.

V recepte je použité rastlinné maslo Alsan Bio. Ak vám nerobí problém mliečna bielkovina, pokojne použite normálne maslo, alebo bezlaktózové  maslo podľa potreby.

Večná debata bezlepkovo stravujúcich ľudí je, ktorá múka je dobrá na to, či na to. Pri tomto recepte som si istá, že by rovnako alebo podobne, fungovali okrem bezlepkovej múky Schär Mix B aj Jizerka, či múka Promix PK. My ale na medovníčky používame múku Schär Mix B. Vianočné pečenie robím najradšej tak, že minimálne deň dopredu si pripravím cesto. To pekne zachladne a ja v tej istý deň nemám až toľko práce s robením cesta, vykrajovaním a pečením. Takto zvládnem urobiť oveľa viac druhov koláčikov naraz.

Dnes krásne svietilo slniečko, tak zopár medovníčkov na taniere sú svetlejšie :-).

Bezlepkové medovníky (mäkučké)

Vytlač recept
Porcie: 3 veľké kopcovité taniere Čas pripravy: 1 a pol hodiny

Ingrediencie

  • 600 g bezlepkovej múky Schär Mix B
  • štipka soli
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajíčka,
  • 150 g masla Alsan Bio
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 6 polievkových lyžíc medu
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 vajíčko na potretie alebo
  • orechy na ozdobenie (tie dávame na vykrojené perníčky pred vložením do trúby)
  • alebo bielková poleva na zdobenie

Postup

1

Zmäknuté (ale nie roztopené) maslo si dobre vymiešame s cukrom.

2

Do múky dobre zamiešame sódu bikarbónu a ostatné suché ingrediencie.

3

Všetko spolu zamiešame aj s ostatnými ingredienciami a vytvoríme kompaktné cesto.

4

Môžeme si ho rozdeliť na viac častí, aby sa rýchlejšie zachladilo.

5

Chladiť ho necháme dovtedy, kým nám stuhne, aby sa s ním lepšie pracovalo. Alebo pokojne do druhého, či ďalších dní.

6

Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske o hrúbke cca 3 milimetre.

7

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 6 minút.

8

Ak chceme mať medovníčky lesklé, potrieme ich ihneď po upečení rozšľahaným vajíčkom.

9

Pozor na dĺžku pečenia. Ak sa budú piecť príliš dlho, budú veľmi tvrdé. Keď sa pečú tak akurát, sú jemné a mäkučké :-).

intolerancia s chuťou

Kniha - Intolerancia s chuťou

Pripravte si skvelé jedlá bez lepku, laktózy aj mliečnej bielkoviny. Kniha vás prevedie receptami na každý deň, od raňajok, hlavných chodov, šalátov až po výborné dezerty. Recepty sú jednoduché na prípravu.

Viac informácii

Mohlo by sa vám tiež páčiť