Cviklové muffiny bez lepku, bez laktózy a bez vajec

Až je mi to smiešne, keď to píšem do názvu receptu, to bez bez bez. No len ľudia, čo majú intolerancie tomu veľmi dobre rozumejú. Mňa to bez proste teší, teší ma keď sa podarí recept ako tento, ktorý nevyšiel hneď na prvý krát, lebo bez vajec to je podľa mňa zložitejšie, ako bez lepku či mliečnych výrobkov. Tento recept odporúčam komukoľvek, lebo ľudia ktorí môžu všetko ani nebudú vedieť, že muffiny sú „iné“.

Navyše zjedli ich aj naše deti, čo je čo povedať. Majú poriadne mlsné jazýčky :-D.

Cviklové muffiny bez lepku, bez laktózy a bez vajec

Vytlač recept
Porcie: 24 mini muffinov Čas pripravy: 30 minút

Ingrediencie

  • 250 g múky Schär Mix B (kto môže lepkovú múku, jednoducho ju vymení za pšeničnú hladkú napríklad)
  • 70 g kryštáľového cukru alebo kokosového a i.
  • 120 ml ryžového mlieka
  • 50 g pomletých vlašských orechov
  • 250 g uvarenej cvikle
  • náhrada 2 vajíčok (2 polievkové lyžice zomletých chia semienok a 160 ml vody)
  • 4 lyžice kokosového oleja (roztopeného)
  • 100 g bezmliečnej čokolády - 70% kakaa
  • štipka soli
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 lyžička bezlepkového prášku do pečiva

Postup

1

Cviklu si uvaríme, ošúpeme a vymixujeme.

2

Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom.

3

Chia semienka si zomelieme (ja používam elektrický mlynček na kávu, v ňom zvyknem mlieť aj ovsené vločky či iné orechy)

4

Chia semienka zmiešame s vodou a necháme napučať zopár minút.

5

Zmiešame suché ingrediencie, múku, soľ, prášok do pečiva, kakao, cukor, orechy.

6

Do tejto zmesy pridáme vymixovanú cviklu, roztopenú čokoládu s olejom, pridáme ryžové mlieko a napučané chia semiačka.

7

Všetko dobre vymiešame. Cesto je tuhšie, neleje sa.

8

Muffinovú formu si postriekame olejom, alebo jednoducho jemne vymastíme.

9

Cesto naberáme, pokojne cez okraj formy, pri pečení sa nerozleje, pôjde len troška do výšky.

10

Pečieme cca 15-17 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C.

intolerancia s chuťou

Kniha - Intolerancia s chuťou

Pripravte si skvelé jedlá bez lepku, laktózy aj mliečnej bielkoviny. Kniha vás prevedie receptami na každý deň, od raňajok, hlavných chodov, šalátov až po výborné dezerty. Recepty sú jednoduché na prípravu.

Viac informácii

Mohlo by sa vám tiež páčiť