Dezerty

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Vytlač recept
Porcie: 10-12 Čas pripravy: 50 minút

Ingrediencie

  • 40 g nemliečnej čokolády
  • 6 bielkov - vajcia veľkosti M-L
  • štipka soli
  • 40 g holandského kakaa
  • 240 g hnedý/trstinový/kryštáľový cukor
  • 100 g lieskových orieškov rozomletých najemno
  • 50 g lúpaných mandlí rozomletých najemno
  • 40 g pšenovej múky
  • Na malinovú plnku:
  • 250 g mrazených malín
  • 40 g kryštáľového cukru

Postup

1

Začneme malinami, aby nám stihli vychladnúť. Mrazené maliny pridáme do hrnca s kryštáľovým cukrom, chvíľu povaríme. Len zopár minút, premiešavame. Necháme ich vychladnúť a odkvapkať.

2

Orechy najemno pomelieme a do misy spojíme pomleté orechy, kakao a múku, dobre premiešame.

3

So štipkou soli z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého keď už bielka zblednú pomaly prisypávame kryštáľový cukor. Šľaháme dotuha, snaha je aby sa cukor v bielkach rozpustil.

4

Čokoládu nasekáme na drobnejšie kúsky.

5

Do vyšľahaného bielka s cukrom pomaly jemne primiešavame zmes z kakaa, múky a pomletých orechov. Na záver jemne primiešame nasekanú čokoládu.

6

Formu s priemerom 20-22 cm vyložíme papierom na pečenie, pridáme polku bielkového cesta, rovnomerne uložíme vrstvu malín a navrch rozotrieme druhú polku cesta.

7

Dáme do vopred vyhriatej rúry a pečieme cca 40 minút na teplote 170 °C. Koláč necháme úplne vychladnúť, až potom jemne skladáme formu.

8

Ešte pre lepšiu chuť je možné lieskové oriešky opiecť nasucho na panvici a aspoň čiastočne ich olúpať, napríklad v utierke. Potom musia troška vychladnúť a až potom ich pomlieť.

9

Pšenovú múku môžeme pokojne zameniť aj za inú prirodzene bezlepkovú, alebo aj bezlepkovú zmes.

Lívia Mikulčíková

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).